El 25 de novembre és el dia internacional per a l’eliminació de les violències masclistes.

 

A Catalunya, la llei del dret de les dones a eradicar-la, defineix la violència masclista com l’expressió més greu de la cultura patriarcal i masclista. És doncs la manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat envers les dones en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones. Aquesta violència adopta moltes formes diferents, en el dia a dia: violència física, psicològica, sexual, econòmica, estructural, simbòlica, institucional… i és present en molts àmbits de la nostra vida (família, parella, comunitat, carrer…).

 

Però si aquesta violència és (malauradament) tant present en el nostre dia a dia i la lluita en la seva contra també, perquè la lluita per eradicar-les es fa més visible el 25N? És un dia escollit a l’atzar? Què es commemora?

 

 

Doncs, no, no és una data a l’atzar. El 25 de novembre de 1960, Minerva, María Teresa i Patria Mirabal, van ser assassinades. Les tres germanes Mirabal eren opositores a la dictadura de Leónidas Trujillo a la República Dominicana. La seva lluita com a activistes polítiques per la llibertat del seu poble les va portar a ser empresonades diverses vegades, també torturades i violades. Tot i que van ser jutjades amb altres companys, entre ells els seus marits, van ser posades en llibertat. El 25 de novembre, quan realitzaven el trajecte de retorn de la presó a la que havien anat a visitar els seus companys van ser assassinades per un esquadró de la mort del Servei d’Intel·ligència Militar. El 1981 en una trobada feminista a Colòmbia es va decidir que el 25N sigues el dia internacional de la No violència contra les dones, recordant així a les germanes Mirabal.

 

 

El 25 de novembre recordem les germanes Mirabal, però també recordem a moltes altres dones. Perquè malauradament els feminicidis (assassinats masclistes), continuen presents a la nostra societat. Ens volem vives!

Però també ens volem lliures! Per aquest motiu el 25N és una bona oportunitat per pensar en tota la resta de violències masclistes menys visibles i extremes que els feminicidis.

El 25N és un bon dia per: parlar-ne amb les nostres amistats; per ser crítiques amb als mitjans de comunicació; per preguntar-nos què fem nosaltres?; per qüestionar mites, creences i rols de gènere imposats; per practicar l’autodefensa; per qüestionar discursos que rebem de l’entorn però també de les institucions; per escoltar i per parlar.