Dins la butxaca, a la bossa, damunt l’escriptori, llençat al sofà, a sota el coixí, al calaix, sobre la tauleta de nit, al costat del plat, a la motxilla, a classe, a la bossa d’esport… És el nostre rellotge, bloc de notes, despertador, agenda, càmera, sala de joc…

 

El telèfon mòbil sempre a prop, les 24h del dia amb ell a sobre! El mirem a cada moment i la major part del temps diem que estem connectades a través de missatges, fotografies, vídeos o notes de veu, però sempre és així? O a vegades ens fa desconnectar d’allò que passa al nostre voltant?

 

Una amiga m’explica al portal de casa una cosa que és molt important per ella, però jo miro de reüll si m’han contestat un missatge; tinc ganes de fer coses avui a la tarda però al final m’ha passat l’estona volant mentre xatejava i no he baixat al carrer;  tinc un munt de deures però el mòbil m’interromp cada cinc minuts o cada cinc segons; perdo el fil de la sèrie que miro perquè em despisto amb un joc del mòbil.

 

Arriba la nit, tinc son i quan ja sóc al llit miro per últim cop el mòbil. Però per un grup escriuen coses que em fan riure i de cop em desvetllo i ja m’és difícil poder-me adormir.

 

cel2

Per moltes adolescents i joves, podríem dir que mirar el mòbil és la última cosa que es fa abans d’anar a dormir?

 

Alguns estudis recents indiquen que l’ús excessiu del mòbil fa que perdem hores de son. De fet, les dades mostren que hi ha una relació inversa entre ús de pantalles i hores de son, és a dir quan més s’utilitza les pantalles menys hores es dorm. Aquestes investigacions ens alerten també que la qualitat del nostre son també és pitjor a més ús de pantalles. I si ens aturem a pensar, no caldria que ens ho diguessin els estudis, de fet ja ho sabem.

 

Interrompre el son, perquè ens arriba un missatge o volem acabar una partida a un joc, ens pot afectar la memòria i la nostra capacitat de concentració al dia següent. També ens pot ser més difícil adquirir nous coneixements l’endemà a classe. Així que no només ho “paguem” al dia següent, pot afectar-nos a llarg termini i fer que cada vegada ens sigui més difícil agafar el son, allò que es coneix per insomni i que ens fa passar males nits. Si no en teníem prou, altres especialistes alerten sobre afectes nocius en la nostra visió.

 

Potser a vegades ens fa mandra apagar el mòbil a la nit o pensem que si no el tenim encès l’alarma no sonarà, potser a vegades pensem que és millor adormir-nos escoltant música… Però, el cert és que no descansem igual. Així que sempre podem apagar-lo i la bateria ens durarà més anys, podem bloquejar-lo en mode avió perquè no ens interrompi , comparar-nos un despertador o escoltar música a la tarda amb uns bons altaveus.

 

La cosa no és fàcil, però tampoc és tan difícil, així que ho podem intentar!

 

Qui sap… potser simplement ens adormim i descansem d’allò més bé. Ara, alerta quan ens despertem! Potser el proper repte haurà de ser no mirar el mòbil només llevar-nos 😉

 

2075500ee735f96c72780ba5b13cc897