Fa un temps que es diu que entre nois i noies no hi ha diferències, que pel que fa al sortir i al beure alcohol, som iguals. Què n’opineu al respecte?

 

Alguns experts i expertes expliquen que fa anys, el model de societat era diferent, i que les noies, fruit del masclisme que hi havia, sortien menys i que quan ho feien, bevien menys alcohol. També ens diuen que actualment, noies i nois, adolescents i joves, surten igual i, en el cas de que beguin alcohol, en beuen igual. I que això els fa iguals, com si ja no hi hagués masclisme.

 

Però si ens fixem en el que passa realment, no el que diem sinó el que fem i el que pensem, als nois i a les noies se’ls jutja igual si beuen molt o beuen poc? Si tenen algun problema perquè han begut, per a alguns és “és normal, ja passen aquestes coses quan es beu” i per a les altres és “clar, com que no sap beure”? Si algú els hi causa algun problema quan han begut, per a les noies és encara “es que si beus, ja saps a què t’exposes”?

 

chica_cama

 

Com amb tot, hi han noies de tot tipus i nois de tot tipus (per sort!), i generalitzar és complicat. Però potser si en parleu amb el vostre grup d’amistats, podreu veure si teniu experiències diferents pel fet de ser noies i pel fet de ser nois. Podreu fer-vos preguntes, veure com us sentiu en algunes situacions, aprendre de com se senten els i les demés, quins riscos us trobeu més sovint, i quines situacions heu viscut i com les heu viscut. I qui surt beneficiat d’aquestes situacions. Veureu que hi han coses que son iguals i d’altres que, per desgràcia, encara no ho són.

 

I quan diem parlar amb el grup d’amistats volem dir parlar i escoltar, amb el cap obert i sense jutjar. Compartir.

 

Perquè sent tot lo diferents que som, som iguals i tenim els mateixos drets, fem el que fem. I hem d’aconseguir que les persones que hi ha al nostre voltant, el nostre entorn i la nostra societat ens tracti exactament d’aquesta manera. Mai a uns millor que a les altres. Mai unes amb més riscos que els altres. Mai uns amb més privilegis que les altres.

 

Així, no serà important si es surt molt o poc, o si es beu molt o poc, o si s’ha de beure igual o no. Farem el que ens vingui de gust, perquè ens senta bé, perquè sabem què fem i ho decidim d’aquesta manera, sense necessitat de demostrar res als i les demés, sense perjudicar a ningú i sense arriscar-nos a que ens passin coses que no toquen.

 

teen_alcohol