Comencem amb una pregunta: per què és important la informació? Ja siguin notícies als mitjans més tradicionals o contingut audiovisual crític que ens pot oferir algun/a comunicador/a a una plataforma com, per exemple, Youtube?

 

Estar informats i informades ens dóna, entre d’altres coses, la matèria prima perquè ens creem una opinió pròpia, i també ens dóna opcions, ens permet triar, prendre decisions. La informació, i una informació rigorosa i crítica, és importantíssima.

 

Seguim amb una altra pregunta: totes les notícies o informacions que ens arriben, són certes? Doncs per desgràcia no, i ho haureu pogut comprovar en aquesta crisi sanitària i dies de confinament. Hi ha molta informació que ens arriba que no en té res, de certa. I això pot tenir conseqüències: pot ser que alguna d’aquesta informació ens desinformi. I no es tracta només de no tenir totes les dades, és que aquestes notícies poden arribar a perjudicar-nos o perjudicar a d’altres.

 

 

I això, és intencionat? Seria ara una bona pregunta, oi? De segur que hi han informacions que circulen des del malentès i la bona intenció, no només de qui les escriu sinó de qui les difon i replica (n’haureu vist moltes aquests dies per xarxes socials i grups de missatgeria, en relació a especialment al Covid-19 o les mesures de seguretat i higiene), però explorem una mica més.
Potser heu sentit el concepte fake news o desinformació (que no és pas una cosa nova, ni característica de les xarxes socials!). Resumint molt, es tracta de fer circular als mitjans informació falsa o poc veraç per a perjudicar o per a beneficiar algú, o algun projecte o iniciativa, o alguna ideologia política o per d’altres motius.
I un altre concepte que de segur també us sonarà: clickbait! Oi que sí? Aquelles “notícies” que ens criden moltíssim l’atenció, pel seu titular sensacionalista, o misteriós, o exagerat, i que provoquen moltes ganes de saber què hi expliquen. I després, el que s’hi prometia, no hi era… I això és clarament intencionat!

 

 

Però… tot això ens porta a una altra pregunta: qui hi surt guanyant amb el clickbait? O generant notícies falses o desinformant? Quins motius poden haver-hi? Sembla que no tingui gaire sentit… però si hi pensem el té.
Ja hem comentat que poden haver-hi motius polítics, especialment en el cas dels mitjans (els tradicionals i les mitjans online de tot tipus, que les xarxes també són un espai on circulen les idees polítiques sovint sense que ens n’adonem!) i les notícies. Però no hem d’oblidar els motius econòmics, que són importantíssims! Com ja us imagineu, les “visites”, els visionats, els “clics” generen diners, especialment per publicitat. I en un món com el nostre on hi ha tanta informació a tot arreu, aquella més cridanera, més sensacionalista, la que capti més l’atenció (encara que sigui falsa) és la que rebrà més visionats, i per tant generarà més diners.

 

Molt bé, ja ens hem fet una sèrie de preguntes importants (que podríem seguir i seguir desenvolupant i discutint), però ara ve la més important de totes: què puc fer per a estar alerta, especialment amb les fake news? Doncs ja veuràs que és més fàcil del que sembla!

 

 

Primer, fes-te preguntes! Per exemple: És massa exagerat per ser cert? O ¿està ben redactat? O ¿explica d’on es treuen les dades? O ¿no té data ni indica el lloc?

Segon, comprova d’on surt aquesta notícia, o quina és la “font”, qui l’ha publicada o qui ha llençat al informació en primer lloc. Si només tens una imatge, cerca l’origen.

Tercer, contrasta amb d’altres notícies del mateix tema. Si es tracta d’una informació veraç, sortirà a diferents mitjans que poden tenir i oferir diferents perspectives i enriquir-nos amb aquestes visions. A vegades fins i tot aquests mitjans poden tenir diferents interessos polítics o econòmics, així que contrastar servirà també per anar descobrint quins poden ser aquests interessos.

I quart, fes preguntes! A d’altres persones, a la font d’informació, a les teves amistats, als teus referents adults… a qui se t’acudeixi! Sovint xerrar amb d’altre gent cobreix tots els punts anteriors, i ens enriqueix molt més que fer les coses pel nostre compte.

 

Un consell extra: no comparteixis fins a no tenir-ho clar! Per desgràcia la desinformació, es fa viral molt més ràpid que la informació.

 

I especialment en aquest dies, amb els temes de salut i confinament, fes cas de les recomanacions i de les fonts oficials i de confiança! Si vols pensar-hi una mica més, aquí tens un article amb cinc claus per a refutar les noticies falses al voltant del coronavirus.