Us sona la paraula sexting? I sexpreading? Us sona més una paraula que l’altra?

 

Potser és un tema del que hem parlat amb les nostres amistats (o no); potser n’hem llegit alguna cosa a internet (o no); potser algú ens en ha parlat a l’institut (o no); inclús potser n’hem vist alguna notícia que s’hi refereixem (o no). Sigui com sigui, aclarim algun dubte!

 

Perquè? Perquè és molt possible que a cadascú o cadascuna de nosaltres ens vinguin coses al cap molt diferents quan escoltem aquestes dues paraules. I potser ens fem algun embolic… normal!

 

 

Comencem per sexting! Vindria a ser senzillament el compartir contingut (especialment imatges pròpies) de caràcter íntim o sexual  amb una altra persona a través de diferents aplicacions (especialment whatsapp o altres missatgeries, però també xarxes socials). És una pràctica afectiva i sexual com d’altres! Però a través de les “pantalles”.

 

Important! Diem sexting quan el compartir aquestes imatges és a voluntat, perquè ve de gust i ens fa sentir còmodes, i no fruit de la insistència o la pressió d’altres!

 

I per pressió volem dir moltes coses: “com sé que m’estimes si no m’envies mostres?”, “tothom ho fa, per què tu no?”, “no siguis estreta”… són frases que incomoden, oi? Estan pensades per fer-nos sentir malament i que cedim? Una relació s’ha de donar perquè sinó l’altre ens fa sentir malament? Alguna cosa no va com toca quan passa això…

 

 

Però be, ara sexpreading:

 

Doncs utilitzem aquesta paraula quan ens referim a la difusió d’imatges de caràcter íntim o sexual (a vegades fruit del sexting, a vegades no) sense el consentiment de la persona que hi apareix. En aquest cas és clar: les persones implicades no ho han consentit de manera que en difondre les imatges se les està agredint. I més quan aquestes imatges es comparteixen amb la intenció d’humiliar a l’altra persona, o amb la intenció de presumir que s’han aconseguit les imatges, fet que la humilia igualment. I la seva difusió es va ampliant i ampliant… i compartint i passant d’uns a altres (“ja has vist les fotos que corren?”, “us ho passo només perquè veieu de què va”…) i tenint encara més repercussions.

 

Està clar que és una agressió, que s’ha traït la confiança d’una persona i que, més conscient o inconscientment, se li està fent mal!

 

 

Per què és tan important aclarir aquests dos conceptes i diferenciar-los?

 

Perquè hi ha qui els fa servir malament i confonen una cosa amb una altra.

 

Perquè hi ha qui jutja una cosa que és una opció lliure i hauria de ser plaent i segura (com el sexting) i no pas l’altra, que és una agressió i una forma d’humiliar a la persona (el sexpreading).

 

 

Perquè practicar sexting (quan, com i amb qui volem) no ha d’implicar cap agressió ni cap judici de valor. Perquè fer sexpreading (fent mal a una persona a proposit o ignorant els seus sentiments, i convertir-ho en una humiliació pública i una violència sexual) no hauria de passar.