A l’hora de preparar-se tallers sobre substàncies, pot ser convenient saber certes coses: Quina edat tenen? En consumeixen? Hi ha hagut algun conflicte dins o fora del centre relacionat amb la substància? Hi ha molta diferències dins del grup de coneixements al respecte? Han fet activitats de suport o altres tallers abans? Què és el que interessa més a adolescents o joves i als seus professionals de referència?

El que es presenta a continuació només són idees a valorar.

Algunes propostes que es poden tenir en compte fent un taller sobre el tabac:

1. És una de les substàncies més addictives que es coneixen, per tant el més raonable és pensar que si se’n comença a consumir el més probable serà acabar sent fumadora o fumador.

2. Si és tant addictiu és pel tractament químic amb què el sotmeten les empreses tabaqueres.

3. Fumar tabac afecta la salut de qui en fuma i de les tabaqueres. Als primers el perjudica i als segon els beneficia; per tant és una lluita entre ambdós.

4. Les tabaqueres són tot menys ètiques. Com tenen la publicitat directa prohibida, cerquen altres maneres per fer-ne promoció: amb marques de roba, emetent des de països on no està prohibida, fent-ne de subliminal…

5. Actualment les noies en fumen més que els nois, fet que té molt a veure amb el canvi d’estratègia de les campanyes de màrqueting de les tabaqueres.

6. Alguns nois comencen a fumar-ne per fer-se els malotes o els xulos en grup, i algunes noies per fer-se les grans. Són situacions que es poden treballar.

7. Fumar tabac no només escurça la vida uns anys, disminueix força la qualitat de vida, dificulta l’esport, perjudica la salut de qui és a prop, o afavoreix alguns càncers, sinó que a més no agrada (és ben difícil trobar una persona fumadora que n’estigui orgullosa).

8. Com adolescents i preadolescents són en una etapa en la que es pensa poc en el futur, es tendeix a experimentar i es consoliden certs hàbits, han de parar especial atenció per no jugar amb el tabac.

9. Si se’n fuma, cal plantejar-se deixar-ho perquè quan abans es faci menys costarà. Ni les cigarretes electròniques ni el tabac d’embolicar són cap solució.

10. Si se seguirà fumant, el tabac natural perjudicarà menys que el més tractat químicament i es pot reduir espais on fer-ho així com la freqüència.

Algunes propostes que es poden tenir en compte fent un taller sobre l’alcohol:

1. Que sigui una substància d’ús legal no implica que no sigui una droga ni que no tingui riscos.

2. En termes de salut són millors les begudes fermentades (cervesa, vi…) que les destil·lades (licors com whisky, rom, vodka…).

3. En edats de creixement l’alcohol és menys convenient.

4. En els seus efectes té a veure el pes, el costum que es té de beure, el tipus de beguda.

5. És més fàcil passar-se d’una quantitat més segura quan es beu en dejú o se segueix el ritme de qui està més acostumat o acostumada a prendre’n, i intoxicar-se quan es barregen diferents tipus de begudes alcohòliques.

6. A igual pes i costum de beure, afecta més les noies que als nois (per temes orgànics, no de gènere). Més o menys, una cervesa mitjana en un noi equival a un quinto en una noia.

7. Si es decideix començar a beure’n, cal prendre molta menys quantitat que la que pren qui ja té el costum, alternant-lo amb begudes sense alcohol i amb una actitud prudent.

8. El consum d’alcohol pot afavorir en persones que tenen certa tendència conductes violentes amb persones desconegudes, parella o altres. Si no se sap controlar, cal abstenir-se.

9. Un coma etílic –una sobredosi d’alcohol– pot arribar a ser mortal. En cas que n’hi hagi un, cal trucar la família i al 112 perquè cal anar a l’hospital.

10. El botellón no només pot afavorir un consum compulsiu –especialment si només es queda per pillar-la– sinó que pot provocar problemes en la resta de la comunitat (no deixar dormir, deixar-ho tot brut…).

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Text Porros” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Algunes propostes que es poden tenir en compte fent un taller sobre els porros (cànnabis):

1. És un droga il·legal, per la qual cosa els problemes legals que se’n poden derivar s’afegeixen als riscos de la substància.

2. Afecta diferents capacitats: memòria, concentració, atenció i aprenentatge. Per la qual cosa, si no agrada estudiar i se’n pren caldrà tornar-ho a fer molts cops perquè no es rendeix tant i les coses s’obliden!

3. No és correcte dir que mata neurones. Sempre que no hi hagi predisposició als trastorns mentals i el seu ús no sigui crònic, es recuperen les capacitats que distorsiona quan el seu consum quan s’abandona.

4. Cal saber els problemes legals: donar, vendre’n i portar molta quantitat és un delicte, i portar a sobre o consumir en un lloc públic està multat amb un mínim de 600 €.

5. Quan el cervell està en creixement els porros no convenen -tot i ser una droga força segura-, per això es recomana no fumar-ne abans dels 17-18 anys.

6. Ningú que tingui algun trastorn mental –especialment quan són psicosis esquizofrèniques– n’hauria de fumar. Fins i tot, hi ha persones que per un porro acaben a urgències de psiquiatria.

7. Les marihuanes altes en THC són les que tenen més riscos de desordres mentals.

8. Com és una droga que es comparteix, en cas d’oferiment cal tenir clar què es vol dir i saber fer front a la situació (com ara passant el porro a la següent persona sense fer cap calada).

9. Si es pren sense tabac cal tenir clar que és molt més concentrat i potent així que cal fumar-ne molt poc. Si es fuma amb tabac cal afegir als problemes del cànnabis els del tabac.

10. El fet de que sigui terapèutica no vol dir que és segura sinó que li convé a persones que tenen certes malalties. Com qualsevol altre medicament, només és convenient en alguns casos.