Us ha passat mai que comences mirant un vídeo i sense gairebé adonar-te’n acabes fent “vídeo, vídeo, vídeo, vídeo, vídeo…. ”? A vegades t’hi poses per un vídeo de 5 minuts i quan et despistes ja t’ha passat la tarda? Pot ser que alguns dies fins i tot ens acabem empassant un munt de vídeos que ni tan sols ens interessen?

 

A internet podem trobar milers de vídeos de temàtiques molt diverses: Vídeos musicals; pel·lícules i series; demostracions de videojocs; anuncis; tutorials de tota mena; programes de televisió que ja no s’emeten; curtmetratges; documentals; entrevistes; vídeos de “youtubers”; tràilers; competicions esportives; etcètera. La llista de vídeos que podem trobar a algunes webs d’internet sembla infinita. A vegades ens hi podem perdre, buscant i remenant vídeos, altres vegades ens ho posen més fàcil perquè no ens hi perdem massa…

 

 

Us heu fixat que les plataformes de vídeo més importants i conegudes a internet ens recomanen vídeos? De fet, no només ens recomanen alguns vídeos, sinó que si ens despistem ens els reprodueixen automàticament.

 

Però com funcionen aquestes recomanacions i reproduccions automàtiques? I per què alguns vídeos acumulen milions de visites mentre altres passen totalment desapercebuts?

 

Doncs bé, el cert és que poc en sabem. Els gegants d’internet han acumulat molt de poder i es mostren totalment opacs pel que fa als seus processos. El periodista Àlex Gutiérrez fa poc en parlava en aquest article. En el seu text, exposa que no hi ha algoritmes innocents, referint-se a que  aquestes grans webs són empreses amb grans interessos econòmics, que no deixen a l’atzar tot allò que ens ho podria semblar, com la publicitat o les recomanacions. De fet, els gegants d’internet desenvolupen circuits que no només mostren el que en teoria volem veure, sinó que el que aquestes empreses pensen qué volem veure o hem de veure. En el cas de la publicitat, això és bastant evident. La publicitat està arreu, no només en anuncis. Us heu fixat que dins de molts vídeos també ens posen publicitat sense avisar?  Creieu que ens afecta aquesta publicitat?

 

 

Com ja hem comentat altres vegades, les pantalles no són neutres i darrere del que sovint consumim hi ha interessos d’empreses.

 

Si a vegades se’ns fa difícil sortir d’aquesta espiral de vídeos, potser és interessant no només investigar què hi ha darrere les pantalles i els seus algoritmes, sinó també utilitzar algunes estratègies per gestionar el temps. Fer-nos un horari d’ús de pantalles, posar-nos alarmes o buscar activitats i entreteniment fora de les pantalles poden ser algunes idees.

 

I vosaltres, com us ho feu per sortir de l’espiral de vídeos?