Si ens agrada l’esport en primera persona, o tenim amics i amigues que en practiquen sovint, potser tenim més en compte què prenem o deixem de prendre ja que notem com els efectes de les substàncies (inclús força hores després de prendre’n) interaccionen amb el nostre rendiment, o amb les possibilitats de gaudir del que fem.

 

Està molt clar, per exemple amb el tabac. La gent que fuma, per norma general, es cansa més ràpid i té dificultats en fer alguns esforços.

 

Però, què passa amb l’alcohol?

 

Com es tracta d’un depressor, alenteix els processos del sistema nerviós i les capacitats psicomotrius es veuen afectades, també moltes de les capacitats mentals s’alteren, com la concentració o la capacitat de reacció, que són més necessàries per l’esport del que sembla a primer a vista 😉

 

 

D’altra banda, una de els coses que sempre us diem és que l’alcohol no hidrata, i a més, és diürètic (que fa fer més pipí de l’habitual); quan hi ha deshidratació no només ens desgastem més sinó que hi ha més risc de rampes, espasmes musculars i certes lesions.

 

També afecta a l’absorció de minerals, proteïnes i vitamines, i fa que la recuperació muscular sigui més lenta.

 

Per totes aquestes coses, a més de les que tenen a veure amb dormir malament o descansar poc, es recomana no consumir alcohol abans i després de fer esport: més de 24 hores  abans de descans!