Concerts, festes populars, acampades i festivals de música, cercaviles, gimcanes nocturnes, xarangues, correfocs… L’estiu és el moment de l’any en que més podem gaudir d’activitats al carrer i a l’aire lliure. De fet, la majoria de festes majors es celebren durant aquesta estació.

 

Si heu gaudit de les festes del vostre barri, poble o ciutat, o encara esteu propers gaudir-les (ens en queden algunes!) potser heu vist cartells o adhesius amb lemes com «No és No» o «Festes lliures de sexisme!». Us hi heu fixat?

 

Però anem a pams: Us pregunteu què són agressions masclistes?

 

 

Més que explicar-ho, posem exemples: Comentaris en veu alta sobre l’aspecte físic d’una noia, que no han estat ni demanats ni desitjats; xiular-li a algú quan passa, perquè em dona a mi la gana; tocar el cul d’altres; intimidar no deixant passar; insultar per la orientació sexual; comportar-se com un «babós» amb una noia etc. són agressions masclistes que es donen sovint en espais de festa. Oi que sabeu na que ens referim?

 

Pot ser que a vegades aquest tipus d’agressions semblin invisibles? Invisibles no perquè siguin dissimulades sinó perquè, de tant normals, ja gairebé ni les veiem!

 

Però, i què podem fer?

 

La resposta més evident en aquest cas, sembla que és la més difícil: No fer aquestes coses! (oi que hauria de ser senzill?)

 

 

Però com hi ha qui no té ganes de plantejar-s’ho gaire, com responem?

 

Davant d’aquest tipus d’agressions no hi ha una resposta única; podem respondre -si tenim l’ànim i l’energia- com ens sigui més còmode, cadascú troba la seva manera. Però a totes ens pot ajudar buscar el suport d’altres persones!

 

I si no som nosaltres qui hem patit directament l’agressió podem acompanyar i mostrar la nostra solidaritat.

 

 

I aquelles coses que diuen: «Anava molt borratxo!». Intentar posar d’excusa l’alcohol o haver consumit qualsevol altra substància no s’hi val. Res és excusa per agredir. I que ella «Anava molt borratxa»? Que la persona que pateix l’agressió hagi consumit tampoc és excusa.

 

A totes les persones ens agrada poder gaudir de les festes, ballar, riure, parlar i estar amb els nostres amics i les nostres amigues. I ens agrada fer-ho sense haver de patir cap tipus de violència masclista.

 

Entre totes fem i gaudim de festes lliures de violència masclista!

 

 

*els cartells es corresponen a diferents campanyes de festa major de diferents municipis o territoris (Alt Urgell, Premià de Mar, Barberà del Vallès, La Llagosta…). ja ho veus que hi ha molts estils i moltes coses diferents a dir.  Cerca el del teu poble o barri! I si no n’hi ha, potser en podeu preparar algun per a l’any vinent?