L’humor a través de les pantalles pot prendre formes molt diverses (acudits, notes de veu, imatges, comentaris, memes, textos, emojis, vídeos, dibuixos, gifs…). A totes ens agrada riure, fer broma i passar-ho bé. Cadascú, com passa amb la personalitat, té un humor diferent. Sovint però el compartim amb amics i amigues, tot i que d’una colla a una altra pot variar molt.

 

No sempre ens posem d’acord sobre què és humor i què no o quins són els seus límits. Sovint el que passa és que el que comença sent una broma o humor acaba agafant forma de malestar, mal rotllo o inclús convertint-se en una situació d’assetjament; i al començament no hi havia gens aquesta intenció!

 

 

 

De totes les formes d’humor gràfic que hi ha a internet els memes són un clàssic. Per qui no ho sàpiga, els memes descriuen una idea, una expressió o una situació, combinant una imatge i text. Les imatges es repliquen amb textos diferents arribant a moltíssimes persones, convertint-se en virals. Segurament en un moment us han vingut moltes imatges al cap. Però els memes, no només s’envien i es reenvien, sovint també es creen a través d’aplicacions o en les mateixes e-xarxes socials i xats. Algunes persones en creen a partir d’imatges o fotografies d’amics, amigues companys/es de classe… per felicitar un aniversari de forma divertida, riure d’una anècdota del cap de setmana o simplement fer una broma divertida.

 

A vegades però, aquestes imatges acaben arribant a molta més gent de la que pensàvem i el que ha començat com una broma acaba generant malestars a diverses persones que no volien que la imatge es difongués. A vegades pot ser que el contingut mateix generi un malestar, deixant de ser broma o humor i convertint-se en quelcom complex, com una situació d’assetjament. Ens referim per exemple i especialment a missatges o imatges que volen ferir especialment persones per coses com la seva orientació sexual, la seva identitat de gènere, el seu origen o etnia, les seves capacitats (que és LGBTIQfòbia, racisme, masclisme, capacitisme…).

 

 

Quan ens arriba un meme amb una fotografia d’alguna persona o un missatge d’aquest estil a través de grups de WhatsApp o veiem que molta gent el comparteix o el puja per xarxes socials com Facebook o Instagram, pot ser que ens sentim simples espectadors i espectadores del que està passant?

 

Però com a persones espectadores què podem fer?

 

Doncs activar-nos! No ens quedem quiets i quietes! Per això és important que…

  • No reenviem, ni difonem els missatges o les imatges. Si cadascú per exemple no reenvia el meme que creieu que passarà?
  • No seguim el joc d’aquelles persones que estan generant situacions d’assetjament i malestars. I si els fem saber que no hi estem d’acord?

 

Si ens activem, podem fer costat a les persones que estan vivint en primera persona aquesta situació. Per això és important que tinguem en compte a l’altra, que ens preocupem de com es sent i què vol fer. No és de persones dèbils viure una situació així, ens pot passar a qualsevol; així que està be que li fem saber. I és important que tot això ho fem cara a cara també, no només a través de les pantalles (als xats o les xarxes socials).

 

 

Normalment les relacions amb amics/amigues, companys/es són positives, compartim temps i activitats que ens agraden, ens fem costat davant moments difícils i vivim plegades experiències de tot tipus. A vegades però, també vivim conflictes o situacions que ens fan mal. Pot ser inclús que es compliqui tot tan que no veiem com resoldre-ho. Que això passi no és estrany, ni una cosa de la que ens haguem d’amagar, i segur que acabeu trobant estratègies per resoldre-ho!

 

Quan es donen agressions de forma sistemàtica, quan es repeteixen tractes degradants… cal que ho aturem.

 

L’humor res té a veure amb aquestes situacions!