En el nostre dia a dia, tots i totes nosaltres fem activitats físiques com caminar, aixecar algun objecte de pes, córrer, pujar i baixar escales, moure’ns… sense adonar-nos-en. Però quantes persones fem exercici físic o practiquem algun esport?

 

Les persones expertes en salut diferencien el concepte exercici físic i el d’esport, encara que ambdós són molt saludables 😉 Així que si us esteu preguntant quina diferència hi ha, ho aclarim molt ràpidament!

 

L’exercici físic es defineix com una activitat física que hem planificat, per exemple: anar en bicicleta amb els amics i amigues, quedar per ballar, patinar, anar a córrer, xutar la pilota, fer excursions per la muntanya… Potser penseu això és fer esport! Doncs si… ara bé, se’n diu esport quan l’activitat física es fa en per exemple seguint unes regles o hi ha una competició, per exemple un partit de rugbi o una competició d’escalada.

 

 

Sigui exercici físic o sigui esport, què és el que us agrada de practicar-ne?

 

Segurament els motius que ens porten a practicar esport o a fer exercici físic són molt diferents. Hi ha qui diu que li agrada per desconnectar, conèixer gent, relaxar-se, sentir-se actiu o activa, trobar-se amb els amics i amigues, aprendre… o simplement divertir-se! I a tu, què et mou a fer exercici físic o a practicar algun esport? Des de quan en fas?

 

Així com mentre som petits i petites fem molta activitat física i practiquem esports molt diferents, algunes persones expertes en la salut alerten que durant l’adolescència això canvia. Especialment amb el pas de primària a secundària. Els exàmens, els horaris, els deures, els canvis a d’altres activitats extraescolars… a vegades són alguns dels motius que ens poden portar a abandonar l’esport. Les expertes però alerten també que són moltes més les noies que els nois que deixen de banda les activitats esportives. Què en penseu d’això? Hi esteu d’acord? I si és que si, perquè creieu que passa?

 

 

Cada persona és diferent però pot ser interessant fer una mirada general per entendre quines en poden ser algunes causes o com podem canviar la situació. Us proposem un experiment! És senzill i qualsevol persona el pot portar a terme 😉

 

Us plantegem un exercici fàcil i divertit. Es tracta de que durant un dia qualsevol d’institut recolliu informació parlant amb companys i companyes en relació a alguns temes i després ho poseu en comú:

 

1) Un esport per a tothom o molts i diferents?

 

– Quins esports es practiquen en el vostre centre educatiu? Hi ha diversitat o es repeteixen majoritàriament 2 o 3 esports?

 

 

2) Seguim o ens aturem ?

 

– Quins són els motius pels que algunes persones abandonen l’esport? La resposta és una llista molt llarga o es resumeix amb poques paraules?

 

– No us quedeu amb la primera resposta, investigueu una mica. Es possible que les persones tinguin més d’un motiu, i fins i tot que alguns costi explicar-los.

 

3) Un únic espai per poques persones o molts espais per a tothom?

 

– A la hora del pati, quines activitats ocupen el centre i la major part de l’espai? Qui hi participa? Hi ha material per realitzar diferents activitats físiques o esportives?

 

 

4) Les nostres referents de l’esport es diuen…

 

-Coneixeu esportistes dones? Se’n parla a l’institut d’equips o lligues femenines? I als mitjans d’informació? Creieu que això ens influencia?

 

L’ exercici físic no només és saludable pel nostre cos, també ho és per la nostra salut emocional i mental. I tu, t’atures o segueixes?