Et lleves i el primer que fas des del llit és mirar el mòbil. Obres el grup de xat i hi trobes un munt d’imatges d’ahir a la nit, se t’escapa el riure. Encara no has anat a esmorzar i reps una notificació de que t’han etiquetat en una fotografia amb tota la colla. T’obre una amiga per privat i et demana si tens més fotos del final de la nit. Revises algunes històries a la xarxa que estan a punt de desaparèixer. I aquesta foto d’ahir?

 

De sobte trobes a la xarxa una foto d’ahir que no recordaves (o no sabies) que t’havien fet. No t’agrada. Ni te’n vas adonar que la feien. A més, no tens ganes que altre gent que no estava a la festa la vegi. Ho comentes pel grup de xat. La majoria de gent respon “no passa res”, “no n’hi ha per tant”. Però tu penses “No mola que l’hagin fet i penjat sense preguntar!”

 

Pot ser que a vegades hi hagi gent més preocupada per fer fotografies de la nit que per gaudir del que està vivint? Pot ser molt guai tenir records en foto de molts moments compartits, però… Realment cal immortalitzar totes les situacions?

 

 

Com ja sabeu, quan compartim una fotografia a través d’un xat o d’una xarxa social, aquesta fàcilment pot arribar a tothom. Encara que algunes empreses i aplicacions ens maregin amb paraules com públic, privat, obert, tancat… un cop passo o penjo una foto és difícil poder-ne seguir el rastre.

 

Les empreses propietàries de les xarxes socials i els xats ho posen molt fàcil perquè no tinguem el control real de les nostres imatges. Us heu llegit algun cop les condicions d’ús? I les polítiques de privacitat? Si no ho heu fet, feu-ho! No us deixarà indiferent! I sempre pot estar bé conèixer una mica més com algunes empreses gestionen les nostres dades i els nostres imatges.

 

 

A més, pot ser que aquestes mateixes empreses dissenyin les aplicacions de manera que sigui molt fàcil reenviar, compartir o tornar a penjar una fotografia en qüestió de segons? A vegades aquesta immediatesa ens deixa poc temps per aturar-nos a pensar coses com: “Si envio aquesta fotografia a qui pot arribar?”; “Puc triar amb qui la comparteixo?”; “Totes les persones que surten a la foto volen que la comparteixi?”.

 

Si ens agrada triar si sortim (o no) en una fotografia o si volem que aquesta foto estigui (o no) penjada a internet, és probable que a la gent del nostre voltant també! Per això, és important que el mateix que ens preguntem a nosaltres ho preguntem a la resta.

 

Vols sortir a la foto? La penjo?