Posar-te a jugar per 20 minuts i acabar passant tota la tarda davant de la pantalla; no poder apartar la mirada de la partida; perdre la noció del temps; deixar de fer coses que abans t’agradava fer per poder seguir jugant; somiar amb el joc; tenir un únic tema de conversa: el joc; no fer cas a res del que passa al teu voltant; deixar de fer deures per poder passar més estona amb el joc; quedar amb els amics i amigues només per jugar on-line; anar a dormir molt tard per acabar una partida.

 

Si normalment ens passa alguna (o moltes) d’aquestes situacions, pot ser que ens haguem enganxat una mica (o molt)? Aturar-nos i pensar-hi sense un videojoc al davant, pot ser una bona manera de començar a pensar: «totes aquestes coses em passen a mi?»

 

Jugar molt temps a un videojoc o joc en xarxa pot afectar el nostre estat d’ànim. Enfadar-se, tenir reaccions desmesurades, sentir tristesa o apatia…). És possible que com més temps hi dediquem més ens afecti? Com em sento després de jugar molta estona a un videojoc? M’afecta de la mateixa manera que quan dedico molt temps a fer esport amb els meves amistats?

 

 

Si creiem o ens adonem que li estem dedicant a les pantalles més temps del que voldríem i que a més ens afecta l’estat d’ànim de formes que no ens agraden… potser val la pena donar-li algunes voltes.

 

Planificar-se per no jugar més estona de la que es vol pot ser una manera de començar i ens pot ajudar a no passar-se 😉

 

Un horari, una alarma, pactar amb altres persones fins a quina hora juguem, fer activitats sense pantalles… són algunes propostes que poden ajudar a gestionar millor el temps.

 

Però el més important de tot és voler canviar aquells usos de les pantalles que no ens fan sentir bé. Si no ho volem de veritat, serà molt difícil. Les empreses de la indústria del videojoc, segur que no ens ho posaran gens fàcil!

 

 

La gran majoria de videojocs, com segurament ja us haureu adonat, estan pensats perquè ens hi enganxem. Alguns a més, com ja com us vam comentar al post «Extres i alertes!»  de fa alguns mesos, inclouen accions de pagament. Si ho recordeu vam comentar com jocs de temàtiques molt diferents ens proposen que comprem algun tipus de contingut extra. El que pot ser tan un complement de roba, com una arma o una moneda per arribar a un nivell nou o desbloquejar part d’una historia. Aquestes opcions que s’activen mentre estem jugant, el moment en el que som més vulnerables davant de les pantalles, enganxen i molt. I a més, sovint no són clares en quan a les condicions.

 

Parlem de temps, de com ens afecta l’estat d’ànim o de les opcions de pagament… sembla que el millor per pensar-hi, serà apagar la pantalla i parlar-ne 😉