Fa uns dies apareixia aquesta notícia, que apunta que el cultiu de cànnabis, realitzat de forma il·legal, està afectant l’ecosistema d’allà on es planta. Amb l’afegit que aquesta peça periodística es refereix a zones protegides.

 

Això ens ha fet pensar, quin és realment l’impacte ambiental de la marihuana?

 

Com sabeu qualsevol cultiu (també de cereals, per exemple), i més si es tracta d’una planta no autòctona, te repercusions al medi on es realitza, i hi té un impacte ambiental, això no és exclusiu del cànnabis. Però aquest té les seves particularitats, així que repassem-ne algunes!

 

Un estudi ens indica que un planta de marihuana pot necessitar de 23 litres d’aigua AL DIA (mentre que, per exemple, una vinya en consumiria 13). Aquest fet, sumat a que aquesta aigua es pot extreure de forma no legal en zones naturals (rius, rieres… on hi ha fauna a tenir en compte) quan la plantació és il·legal, o en zones on hi ha temporades de sequera, és per pensar-hi!

 

 

En plantacions d’exterior, aquestes poden afectar a la desforestació, o la fragmentació dels boscos, o a l’erosió natural del sol… com ho fan també d’altres plantacions no regulades correctament. Però a més, si es fan servir pesticides específics, sobretot per a conservar les plantes en front a petits mamífers, l’impacte en la fauna pot ser molt rellevant.

 

I en les plantacions d’interior, hem de pensar en l’altíssima despesa electríca que es realitza; focus d’alta intensitat, ventilació, deshumidificadores, etc. funcionant les 24 hores al dia. I el consum elècritc es tradueix en producció de diòxid de carboni. Un altre estudi calculava que per cada quilo de marihuana produït, es produïen 4.600 kg de contaminació!

 

Les xifres són difícils de calcular, així que us animem a investigar! Tenir presents totes les conseqüències és important!