Fa temps, us explicàvem fa temps, quan una persona decideix fumar, especialment si són porros, ha de prendre més d’una decisió. En realitat, es tracta d’anar fent petites decisions constants.

 

Entre elles, què es fa servir de filtre.

 

Amb els porros se’n diu popularment “boquilles” a la part del porro que es col·loca a l’extrem de la boca i que habitualment es fa amb parts d’una cigarreta industrial. Com us dèiem en aquest post, n’hi ha que són una mala idea i que només serveixen per això, per fer de suport a la boca i per a no cremar-se els dits o els llavis, però no funcionen com a filtres.

 

És important parlar de filtres ja que aquest tenen una funció específica: retenen part dels tòxics que s’alliberen en la combustió (si, quan el tabac i el cànnabis cremen s’alliberen molts productes tòxics) especialment el quitrà, però també molts d’altres.

 

 

Si agafeu un filtre que ja s’hagi fet servir i l’obriu, veureu del que estem parlant: aquella substància marró que s’hi ha quedat adherida, podria ser als pulmons de qui s’ho ha fumat si no hagués fet servir filtre.

 

Així, amb els porros el més interessant és fer-ne servir, sigui el filtre d’una cigarreta industrial (sense manipular-lo i treure’n el contingut per substituir-lo amb cartró) o sigui amb filtres que es poden aconseguir als estancs, que són més coneguts perquè es fan servir per al tabac de cargolar -i no ens referim a les tires de cartró que venen com a filtres!-.

 

D’entre aquests, els més interessants seran sempre els que tinguin menys blanquejants i tints o coles, fets amb cel·lulosa o cotó, o els productes més “naturals” possibles, o inclús els que siguin més respectuosos per al medi-ambient perquè són més bio-degradables que els filtres “normals” (la majoria estan fet d’acetat de cel·lulosa, que ve a ser com un plàstic que triga molt a descompondre’s). Evidentment, sempre i quan estiguin testats, informa’t!

 

 

I per últim: potser hauràs sentit a dir que els porros s’han de fer amb les “boquilles” perquè així pugen més o sinó es perd sensació. Aquí hi ha part de mite: si bé és cert que el filtre també reté part de la substància activa del cànnabis, no ho és que aquesta deixi de fer efecte. En aquest sentit és que s’han de prendre decisions: amb el filtre, el benefici en general per als pulmons és major que el prejudici, i la diferència s’hauria de notar per a bé.

 

Tot i que, com sempre us diem, la manera més segura de no tenir problemes amb els porros és no fumar-ne, si decidim fumar-ne que sigui amb els menys riscos possibles.