Què és això de la catximba que ara sembla que es torna a posar de “moda”? És el mateix que la xixa, el narguil o la pipa d’aigua? Doncs si! Tot són variants de la mateixa cosa, un artefacte prou antic en realitat!

 

Però, i cóm funciona?

 

Per norma general, tot i que poden haver-hi variants, és un aparell allargat (o pipa, tot i que no s’assembli gens a les que ens imaginem de fusta) que té una base que s’omple d’aigua -o altres líquids- i un tipus de cassó a la part superior on es col·loca un tipus concret de tabac i uns carbons específics per a escalfar-la. Així, a través d’un tub, es pot aspirar el fum que es produeix amb el carbó sobre el tabac i que passa per la base d’aigua.

 

 

I què es fuma?

 

Doncs és tabac (tractat una mica diferent de la resta de productes que veiem normalment -cigarretes industrials, tabac de cargolar, etc.-) encara que no ens ho sembli; es tracta de fulles de tabac (on hi ha la nicotina en origen) remullat amb mel, melassa o altres substàncies ensucrades, i sovint amb altres additius aromàtics que simulen sabors de fruites.

 

Però n’hi ha sense nicotina?

 

També hi ha altres preparats per a la catximba que no contenen tabac, així que la nicotina no hi és present; estan fetes amb pedres aromàtiques o pastes amb base de canya de sucre i aromes. Però tot i que traiem aquest element central, el fum que es consumeix segueix tenint substàncies tòxiques com l’òxid nítric, el monòxid de carboni, el quitrà o els hidrocarburs aromàtics.

 

 

Però l’aigua fa de filtre?

 

Doncs no, tot i que és un mite molt estès, l’aigua no filtra res. Refreda la temperatura del fum que s’inhala, però els components segueixen allà!

 

I això és, en resum, la catximba.