Una de les coses que més es repeteix de la catximba és que és menys perjudicial que el tabac.

 

Amb això de les drogues és una mania molt estranya el comparar-les entre elles segons quina és més o menys perjudicial, quan totes elles s’utilitzen de maneres diferents i tenen efectes diferents. Sembla que diguéssim: alguna droga haig de consumir, així que agafaré la menys dolenta.

 

Però posades a comparar, anem a veure què passa amb el tabac de catximba i el tabac dels cigarrets industrials:

 

Hi ha estudis que mantenen que una sessió de fumar en pipa de 40 minuts és comparable a fumar-se 20 cigarrets.

 

 

D’altra banda, comparat amb un únic cigarret, una sessió de xixa podria proporcionar 125 vegades més fum, 25 vegades més quitrà, 2,5 vegades més nicotina i 10 vegades més monòxid de carboni.

 

Tots aquests estudis s’han de posar en context, perquè és molt difícil calcular quantitats de tabac (ja que no n’hi ha una estàndard per a la catximba i els cigarrets varien segons la marca), però hi han altres dades que ens poden fer pensar.

 

Les marques de tabac fetes per la xixa, solen provenir de països que tenen normes diferents per a l’etiquetatge, així que no podem estar segurs o segures de les quantitats de nicotina que hi figuren. I si parlem de pastes que no tenen nicotina, no sabem quins son els seus ingredients o afegits.

 

 

A més, amb la catximba hem de tenir en compte que s’inhalen tòxics i materials pesats del carbó que es fa servir (encara que sigui un carbó natural) o en el seu defecte, dels carbons elèctrics que hi ha al mercat per substituir-los.

 

Comparar té poc sentit, cada cosa té les seves pròpies característiques; es fumen diferent, en temps, ritmes i quantitats diferents i amb rituals també molt diferents. Tot i això, sí que tenen coses en comú: creen dependència degut a la nicotina, s’inhalen fums tòxics i costen diners 😉