Cada vegada que busquem informació a internet, compartim la nostra ubicació, posem un like, donem dades a un e-joc, fem un retweet, enviem un correu electrònic, comprem un producte a través d’una web, algú publica una fotografia nostra, guardem una contrasenya en una aplicació… deixem una petjada digital.

 

La petjada o empremta digital és tota la informació sobre la nostra activitat a internet. Navegadors, galetes o cookies, aplicacions, e-xarxes socials, etc. registren moltes, o de fet totes, les accions, moviments i interaccions que fem a la xarxa. Moltes també enregistren des de quin ordinador les utilitzem, a través de la IP.

 

 

Seguint aquesta petjada digital es pot trobar tot d’informació que crea un retrat de nosaltres. Una “fotografia” molt preuada per les empreses, les quals poden així ajustar continguts i productes cap a potencials consumidors i consumidores.

 

Alguns experts i algunes expertes opinen que si bé és inevitable deixar rastre digital, el millor és ser-ne conscients i intentar controlar quina imatge digital deixem o evitem que es construeixi. Aquestes són algunes de les reflexions que proposen:

 

  • Sabem què és la nostra petjada digital? Sabies que tota la nostra activitat a través d’internet queda registrada?

 

  • Utilitzem algun bloquejador de galetes o cookies? Sabies que moltes botigues on-line utilitzen galetes per seguir les nostres visites a webs i així entregar-nos anuncis “personalitzats”?

 

  • Quines e-xaxes socials i aplicacions de xat utilitzem? Has rellegit les polítiques de privacitat? Sabies que els comentaris a fotografies, els retweets i fins i tot alguns missatges “privats” deixen rastre?

 

 

Poder decidir on i com compartim informació personal hauria de ser un dret per a totes les persones. Actualment però no podem tenir el control necessari de què es fa amb tot el contingut que compartim o utilitzem a través d’internet, així que ser-ne conscients de forma crítica és el primer pas per gestionar el nostre rastre digital.