Si, d’acord, ja sabem que encara queda prop d’un mes perquè oficialment comenci l’estiu, però al nostre voltant ja s’olora l’estiu. No us ho sembla?

 

Sol, excursions, exàmens finals, bon temps, vida al carrer, viatges de final de curs, calor, vespres que s’allarguen fins a convertir-se en nits, gelats, primers dies de platja, plans per les vacances, concerts, festes majors… I PUBLICITAT! Sí, molta publicitat!

 

Els anuncis ocupen cada vegada més espais de les nostres vides. En trobem al carrer, al telèfon mòbil, a les xarxes socials, a la televisió… Pot ser que a vegades es faci molt difícil escapar de la publicitat? Heu provat d’intentar estar un dia sencer sense veure anuncis?

 

 

Amb el bon temps a més augmenten els anuncis de roba d’estiu, de productes de platja, de destinacions de viatges, de gelats, de sandàlies… i de cervesa! Veritat?

 

Des de fa prop de 10 anys, grans empreses de la indústria de l’alcohol publiquen anuncis de cerveses quan arriba l’estiu. Us sonen aquests anuncis que semblen autèntiques pel·lícules? Grans produccions cinematogràfiques que ens expliquen històries de viatges, vacances en illes paradisíaques, d’aventures… I any rere any, sembla que esperem aquests anuncis, com si ja fos una «tradició». Però potser convé donar-hi alguna volta crítica a la publicitat!

 

Us proposem analitzar breument o pensar una mica en aquests anuncis cada vegada més típics:

  • Què hi passa en aquest anunci? Quina història o relat ens explica?
  • Qui hi apareix? Com són representades les dones? I els homes? Com es relacionen?
  • La cervesa és el centre? Quin paper hi té el consum de cervesa en la història? Quan es dóna? Què representa? Amb què ens fa pensar?

 

 

I pensant més enllà, totes aquestes situacions especials, es podrien donar igualment sense alcohol pel mig? Llavors, quina és la intenció per a que ho relacionem? Volen que semblin sinònims “cervesa” i “bones experiències”? Que l’un necessita a l’altre?

 

 

 

En aquests anuncis no ens expliquen massa cosa del consum de cervesa o de l’alcohol en general. De fet, normalment només apareix en lletra molt petita un missatge tipus: «Es recomana el consum responsable. 5,4º».

 

Però que vol dir això de consum responsable?

 

L’alcohol, com ja hem explicat en altres ocasions, és una substància depressora que inhibeix progressivament algunes funcions cerebrals. De fet, algunes expertes exposen que si bé els seus principals efectes són desinhibició, eufòria, relaxació i augment de la sociabilitat, venen de contrapartida també amb dificultats per parlar, dificultats per associar idees i descoordinació motora, per dir-ne algunes. A major consum, més augmenten aquests efectes i per tant més augmenten els riscos associats.

 

Com també sempre diem cada cos és diferent, per tant el consum responsable no és una mesura, és també que cadascú (que decideixi consumir alcohol) escolti el seu cos i valori com aquest reacciona al consum.

Escoltem el que demana el nostre cos?

 

 

I a més, si decidim no consumir alcohol? També podem tenir un estiu no d’anunci, sinó de pel·lícula!