Existeixen molts mites al voltant de l’alcohol, però què tenen de veritat? I de fals?

 

A vegades, no és fàcil distingir entre mites i realitat. Sobretot quan són idees que molta gent repeteix i que a més es diuen amb molta seguretat. «T’ho dic de veritat…», «No sabies que…?», «T’ho juro, a mi em va passar!», «A mi m’ho va dir la em va cosina gran», «Això ho sap tothom!»

 

Un dels mites més escoltats (i més dit) quan una persona té malestar pel consum de l’alcohol és el de «Si vomites s’elimina l’alcohol més ràpid», «Si vomites se’t passa» o «Vomita, vomita, que se’t traurà la taja».

 

VERITAT o FALS?

 

 

Doncs bé, la idea que vomitar fa que s’elimini l’alcohol a la sang més ràpid és un mite! I ÉS FALS!

Quan una persona vomita només treu l’alcohol que encara no ha passat a la sang. I l’alcohol passa a la sang prou ràpid! Sigui a l’estómac des d’on s’absorveix, a un ritme més moderat si hi tenim menjar -o sigui, si hem sopat, o menjat quelcom una estona abans- o des de l’intestí gros. I un cop és a la sang, només es pot eliminar metabolitzant-lo!

Per què? Doncs perquè el fetge és l’únic òrgan que metabolitza l’alcohol, així de senzill, i ho fa a una velocitat constant, encara que ens agradaria que anés més ràpid. Per tant, per eliminar-lo, s’ha de deixar passar temps i que el nostre cos treballi!

 

 

El que pot ser cert per algunes persones és el fet que tinguin menys malestar, es trobin una mica millor, després de vomitar.

 

Així doncs, si per exemple estem amb una persona que es troba malament pel consum d’alcohol no l’hem de forçar a vomitar. Sinó que serà millor que l’acompanyem mentre passa el temps, fins que poc a poc el seu cos vagi metabolitzant l’alcohol.