Un grupet d’amigues i amics es troba al carrer i mentre decideixen què fan algú encén un cigarret, d’altres també, un amic aparta el fum cap a un costat i deixa anar una frase de l’estil «tia, que m’estàs tirant tot el fum a sobre!».

 

Us heu trobat alguna vegada mirant a través del fum del tabac a qui us envolta? És força probable, oi?

 

De fet, podríem afirmar fàcilment que qualsevol persona (de qualsevol edat) s’ha trobat envoltada en algun moment de fum de tabac.

 

Però què en sabem del fum del tabac?

 

 

Investigant una mica de seguida podem conèixer que en el fum del tabac hi podem trobar més de 4,000 substàncies químiques diferents. Algunes d’aquestes són irritants, d’altres cancerígenes, addictives…

 

Les més fortes són:

  • La nicotina. Potser és una de les que més ens sona, perquè és també una de els que més se’n parla. Es diu d’aquesta substància que té una alta capacitat addictiva i que dóna la olor característica al tabac.
  • Els quitrans. Substàncies químicament bastant complexes i responsables de possibles càncers.
  • El monòxid de carboni. Un gas altament tòxic en grans quantitats que és el resultat de la combustió del tabac i el paper. Disminueix l’oxigenació dels teixits i afavoreix l’aparició o empitjorament de malalties cardiovasculars.

 

Altres substàncies irritants o tòxiques són per exemple els nils, l’amoníac, l’acroleïna, els aldhelids… responsables de tos i mucositat. A més, durant la manufacturació del tabac les empreses tabaqueres també afegeixen substàncies amb propietats nocives per la salut de les persones.

 

El tema: tots aquests productes tòxics del tabac afecten tant les persones fumadores com les no fumadores exposades al fum (aquelles que han decidit no fumar), i és important tenir-ho en compte.

 

 

Com ja us vam comentar a l’entrada «De tercera mà» es parla de diferents fums: De primera mà quan l’inhalen les persones fumadores; de segona mà quan l’inhala una persona no fumadora en companyia d’una altra o altres que si que fumen; i recentment es parla també de fum de tercera mà per referir-se a les partícules ambientals provinents del fum de les cigarretes que es queden adherides a la roba, al interior d’un cotxe, al sofà de casa, etc.

 

A dia d’avui ningú nega que els efectes de l’exposició al fum del tabac (voluntària o involuntària) són perjudicials per la salut. Per això cada vegada hi ha més espais lliures de fum. Però tot i això, és important tenir-ho en compte! I sobretot tenir en compte a les persones que ens envolten 😉