Potser has sentit a dir que les dogues s'”adulteren”. Que poden portar qualsevol cosa. Que les “tallen”. Que no sabem que poden “portar”. Et sonen aquests comentaris?

 

Però què vol dir tot això en el cas dels porros? Anem a pams!

 

Primer de tot, dir que la paraula adulterar, significa “alterar” o fer “perdre la puresa”; en el cas de les drogues normalment significa afegir altres substàncies que tenen “efectes” (que són farmacològicament actius) a una substància principal, i es fa per diferents motius: simular o potenciar alguns efectes, ocultar que hi ha poc principi actiu…

 

En aquest sentit, el cànnabis sembla una mica diferent d’altres “drogues”, per la seva “presentació” i sembla que, al provenir d’una planta, això del “tall” no sigui possible. Però, llavors, els porros s’adulteren o no?

 

Avui parlem de l’haixix:

 

L’haixix és, bàsicament, la resina de la planta de cànnabis; aquesta resina es treballa i es presenta de diferents formes i en diferents colors (variant del groc, al marró, al negre). Quant més és treballa, més es filtra o de menys qualitat és el cànnabis d’origen, menys pur és l’haixix. Tot i això, definir la “puresa” segons aquests indicadors externs no sempre és fàcil. Per exemple, al haixix se li pot afegir colorant (com per exemple la henna) perquè sembli d’una qualitat concreta.

 

haixix

 

Però el més habitual és sentir que li han afegit goma, plàstic, restes de neumàtic, oli de motor… i això no és cert! Bé, poden haver-hi excepcions, però no és habitual!

 

El que és habitual és que s’adulteri amb resina d’altres plantes, restes de la mateixa planta (tronc, arrels, fulles…) i terra. En aquest sentit aquests adulterants “habituals” no tenen altres principis “actius” (de la manera com passa amb d’altres drogues) i podem pensar que són, més aviat, afegits per a treure’n més rendiment econòmic. Altres com olis o gomes, molt menys comuns, es poden afegir en etapes finals del producte abans de vendre’l a la persona consumidora per a “embellir-lo”, fer-lo més atractiu o dissimular-ne la baixa qualitat. O “contaminants” que s’afegirien per dissimular l’olor, que no hem d’oblidar que acostuma a ser un producte del mercat negre!

 

Així que, un cop extreta la resina del cànnabis, l’haixix s’adultera? Doncs si, i força! Amb substàncies actives com en d’altres drogues? Doncs no exactament.

 

Però un altre tema és, abans d’extreure’n la resina, la planta del cànnabis, està “adulterada”? I què passa amb la marihuana? Doncs en parlarem en un altre post!