Potser la darrera temporada la nostra relació amb el tabac ha tingut anades i vingudes. Hem passat un confinament que haurà estat difícil en molts aspectes, hem viscut un l’estiu on tornem a sortir al carrer i ens tornem a relacionar però amb diferents precaucions… i ara som de tornada a una activitat una mica més “normal”, com tornar a anar als centres educatius. Es possible que amb aquests canvis, la manera de relacionar-nos amb el tabac també hagi anat canviat.

 

Del tabac segurament ja en sabem moltes coses; que més val no provar-lo mai (els riscos d’enganxar-se són altíssims), que és difícil de controlar (sempre se’n fuma una mica més), que conté moltes substàncies tòxiques i perilloses per l’organisme (quitrà, monòxid de carboni, amoníac, nicotina..) i que és un negoci que mou molts milions (enriqueix a unes empreses que viuen de la nostra salut)

 

Ara bé, què ha passat durant el confinament amb el tabac, i què ha passat durant l’estiu?

 

Jo durant el confinament ho vaig deixar! I m’he mantingut així durant tot l’estiu!

 

Hi ha persones que han deixat de fumar! Sembla una bona notícia oi?

 

Si tu ets una d’aquestes persones, enhorabona! Deixar de fumar pot semblar molt complicat, però posant-hi ànims i energia és possible.

 

 

 

Jo ho vaig deixar, però al tornar a sortir al carrer i quedar amb gent, doncs hi vaig tornar… ara m’ho estic plantejant de nou!

 

Doncs és una molt bona idea, perquè de fet, a mida que el consum de tabac augmenta, al nostre cos (i sobretot al nostre cap) li anirà costant una mica més deixar de fumar. Aquesta idea de “soc jove, ho deixaré més endavant” és una mica enganyifa!

 

Per tant, amb aquest nou canvi de rutines que és tornar a l’institut, tens una oportunitat immillorable per plantejar-te si vols seguir consumint tabac! No et deixis endur pel “si ho he provat i he tornat, no té sentit perquè fallaré”. Ja saps com fer-ho, així que pensa en quines coses han fallat per a tornar-hi i posar-hi remei!

 

A mi, a partir del confinament, em van deixar fumar a casa i ara ja és “normal”.

 

D’altres persones, en una situació tant excepcional com la vam viure, van arribar a pactes a casa seva i des del confinament que tenen permís per fumar a casa.

 

Aquesta per algú també pot semblar una bona notícia, ara bé, disminuir el consum de tabac és a vegades igual de difícil que deixar de consumir-ne. Si ets una d’aquestes persones et recomanem que revisis quin consum de tabac estàs fent, si està augmentant, si abans fumaves només a un espai de la casa i cada cop estàs fumant a més llocs, si dorms en un espai que no ha estat ben ventilat etc. I sobretot intenta evitar tots els cigarros que puguis, pregunta’t si et ve de gust o pots esperar una micona més. I sobretot intenta no molestar a la gent del teu voltant amb el fum.

 

I plantejat, sobretot, si ara que han canviat les circumstàncies si torna a haver-hi canvis en el dia a dia, és un bon moment per deixar-ho!

 

 

 

 

Jo no fumava abans del confinament i ara… tampoc

 

Tens molta sort. T’has estalviat el principal problema que qualsevol persona fumadora tindrà en algun moment de la vida: voler-ho deixar però estar-ne massa enganxat!

 

A part d’aquest, tens una probabilitat més alta de viure més anys, notar els gustos i les olors amb més intensitat i no tenir una despesa mensual que pot superar de llarg els 200 euros mensuals!

 

Parlar i pensar en els nostres consums és important. Podem aprofitar aquests moments de retrobada i de noves activitats per seguir parlant i donant voltes als nostres consums, seguir informant-nos i trobant estratègies per canviar allò que no ens acaba de satisfer o ens perjudica.