Diríem que vapejar s’ha posat de moda? Sembla que no, perquè realment no és una cosa que veiem massa en el dia a dia i pel carrer. Però si que és una cosa que provoca molta curiositat.

 

Què son realment els vapejadors i com funcionen?

 

Es tracta, per explicar-ho senzillament, d’un aparell que a través d’una bateria escalfa una càrrega líquida (o e-liquid) fins a convertir-la en un aerosol, o vapor, que s’inhala directament del dispositiu. El vapor resultant passa per les vies respiratòries i s’exhala, generalment fent una quantitat elevada de vapor dens i vistós.

 

 

Habitualment, els líquids base són propilenglicol i glicerol (o glicerina d’origen vegetal), i d’altra banda hi ha els aromes, que son variants de diferents tipus d’aromes alimentaris o additius químics, a més de la nicotina, en càrregues que es poden regular.

 

El propilenglicol es fa servir per coses tan variades com anticongelant d’aliments o inclús de vehicles, lubricant íntim genital, en desinfectant de mans, locions antibacterianes o com a part de la pintura de les boles de paintball. És el responsable de l’aparença del vapor. D’altra banda està el glicerol, que és glicerina, com la que es fa servir per fabricar sabó o cosmètics.

 

A partir d’aquí, hi ha centenars i centenars de combinacions amb diferents tipus d’aromes i saboritzants que s’han comercialitzat. I hi ha un debat obert: els fabricants argumenten que no hi ha efectes perjudicials per la salut en aquests compostos i diferents autoritats sanitàries discrepen i han emès missatges d’atenció, i encara estan revisant estudis i resultats molt diversos. Es debaten dades sobre la toxicitat d’aquests productes quan s’utilitza malament el vaporitzador, problemàtiques pulmonars provocades pels vapors o l’existència de diferents substàncies cancerígenes.

 

 

D’altra banda està el tema de la nicotina, de la que ja us en hem parlat altres vegades; no tots els vapejadors en porten, però una gran majoria dels e-líquids existents al mercat si.

 

Però quin és el tema amb els vapejadors? I perquè hi ha tanta insistència en comparar-los amb el tabac? Especialment, en saber si són menys perjudicials que el tabac? Que ens aporten aquestes preguntes?

 

És que necessitem una excusa per vapejar? És que intuïm que no és innocu (perquè no ho és) i busquem una manera de rebaixar aquesta sensació, comparant-ho amb una substància que ja s’ha demostrat que es molt nociva per a la salut de moltes maneres?