Si ens hi fixem, no podem trobar gairebé enlloc anuncis de tabac. No surten a la tele, la ràdio, les marquesines dels autobusos, els diaris o les planes web que visitem… La realitat és que el tabac, com a droga legalitzada, té regulada la seva promoció i no pot fer servir aquestes estratègies de publicitat. Com pot ser, llavors, que estigui tan present a la nostra societat i que en sapiguem tant, de marques o tipus de tabac?

 

Pot ser perquè el tabac segueix sortint a videojocs, sèries i pel·lícules? A més, on s’associa amb personatges d’unes característiques determinades!

 

I si fem una ullada??

 

Us sona aquest famós personatge?

lobezno

 

I aquest actor?

daniel_radcliff

 

I aquí una adolescent que es torna “malota” i el primer que fa és fumar!

quinn_glee

 

O aquesta altra serie?

awkward

 

Es tracta de personatges interessants, intensos, rebels… D’aquesta idea que fumar atorga certes qualitats “positives” al personatge, en diuen “status symbol”! Com pot ser dolent si elles fumen?
Potser us sembla una exageració, però hi ha diferents estudis que venen a demostrar que quan menys es fuma a les pel·lícules (sobretot les més taquilleres i les dirigides al públic infantil i juvenil) menys fumen les adolescents i persones joves!

 

I es que aquesta presencia del tabac a les pel·lícules ve de fa molts anys i les grans tabaqueres havien pagat molts diners per a col·locar-hi els seus productes! Es tracta d’estratègies de màrqueting molt estudiades i elaborades, no son pas casualitats.

 

fight_club_brad

 

I és que, quan estem despistades, passant-nos-ho bé, pendents d’una història, fascinant-nos amb un personatge… ens la colen molt més fàcilment!

 

I, encara que sembli el contrari, e tabac no és un tema per a fer-ne broma.

 

the_hangover