Avui 25N és el Dia Internacional contra les violències masclistes, i si bé és cert que cada dia hauria de ser un dia lliure de violències masclistes, és important aprofitar aquesta data per donar-li tota la importància i visibilitat que es necessita.

Les violències masclistes sovint s’amaguen rere actituds quotidianes, que fins i tot ens poden semblar inofensives, però no ho són. No es tracta de bromes, ni de biologia, ni de cultura… no hi podem posar cap excusa.

És important assenyalar aquestes petites accions quotidianes: quotidià no vol dir que sigui menys important, vol dir que passa constantment, cada dia. Perquè si no hi posem la mirada pot semblar que hi ha violències que són “normals”, que són menys violències, o que depenent d’on tinguin lloc són menys greus.

Per exemple, algunes persones tenen la percepció que allò que passa a través de les pantalles (en tot l’àmbit digital) no és ben bé violència. A les xarxes socials, a través dels videojocs, als xats o a través d’aplicacions… però també en els continguts de grans plataformes de cinema i series, en el disseny dels videojocs… Però segur que si hi penses una estona, t’adones que has pogut identificar algun cop actes de violència masclista de diferent tipus, que es van donant en el dia a dia, tot i que a vegades no has sabut posar-li nom (comentaris constants a l’Insta insultant a les noies amb qualificatius despectius específics, gent que passa fotos de noies amb poca roba per grups i acaba parlant del seu físic, personatges femenins a series o pel·lícules que van amb poca roba sense motiu, brometes i comentaris jugant a videojocs…).

I no és només què allò que passa dins de les pantalles és important per sí mateix, sinó que també té un impacte fora d’elles. Les violències masclistes són un continu que es dona a tot arreu. La violència masclista digital també és un tipus de violència.

Però no tot és negatiu! Les pantalles també poden ser un àmbit i un instrument des d’on teixir aliances i suport mutu, convertint-se en un canal de denúncia i de visibilització de moltes formes de violència masclista; així com també ser un espai de transformació i conscienciació dins el sistema patriarcal.

Aprofitem el 25N per fer una mirada crítica a les pantalles.