Totes estem acostumades a veure publicitat arreu: en forma de cartells a les parades del transport públic mentre esperem, en imatges als diaris que consultem, anuncis que escoltem quan posem la ràdio, amb el logotip d’una marca en una zona ben visible de la roba de la gent amb qui ens creuem pel carrer i en un vídeo que ens hem d’empassar abans de poder veure un contingut a xarxes socials.


I què s’hi publicita en aquests anuncis? Gairebé de tot: roba, menjar, supermercats, cosmètics, videojocs i altres aplicacions del mòbil… Però a vegades, és cert que podem observar algunes diferències segons on ens trobem la publicitat. Hi ha coses que a la ràdio i a la televisió no es poden anunciar, o només es poden en algunes franges horàries determinades. Però a internet no passa el mateix.


Fins al moment, qualsevol beguda alcohòlica, sense tenir en compte la graduació que té, pot fer un anunci perquè surti a una plataforma de veure vídeos. O pot aparèixer a qualsevol xarxa social de compartir fotografies en qualsevol moment del dia.


I com pot ser que per a la televisió existeixin uns límits i per a Internet no?
Doncs perquè no existeix cap norma sobre quina presència poden tenir les marques d’alcohol a Internet. Per tant les empreses tenen total llibertat per fer el que vulguin sense gaire control. I sabem que les empreses, el que volen són diners. I especialment interessen els diners dels joves, ja que normalment no es destinen a pagar un lloguer o a comprar productes de primera necessitat, sinó a altres coses com què fem al temps lliure, festes i celebracions o algun caprici que puguem tenir.


Per tant sembla que ningú es preocupa de l’edat que tenen les persones a qui se’ls hi adreça un anunci, a quina hora sortirà aquest anunci a una xarxa social, abans de quin contingut es publicitarà o amb què es relaciona el consum d’alcohol als anuncis.


Perquè sovint, aquests anuncis busquen al públic més jove (Sí, si, a tu perquè volen els teus diners!), i ho fan relacionant el consum d’alcohol amb bon rollo, estar amb amics, bon temps, diversió i fins i tot amb lligar. Però totes sabem que no sempre és així, que l’alcohol a vegades també porta mals rotllos, malestars i que la nit sigui memorable, però no per com de bé ho hem passat totes.