Ja fa uns anys que el consum de les anomenades begudes energètiques s’ha normalitzat entre la població, especialment entre adolescents i joves. Segur que coneixeu algú que de tant en tant se’n beu una llauna.

Però que són les begudes energètiques? Són realment “energètiques”? Aquest tipus de producte són refrescos excitants carregats de sucre i amb elevades quantitats de cafeïna, taurina, guaranà, i d’altres components que potser et sonaran menys com la glucuronolactona, l’inositol o altres substàncies. La majoria d’aquestes són estimulants, però no pas energètiques (és a dir, que produeixen energia) com ens fan creure amb el nom que les comercialitzen i les publiciten. És a dir, no aporten una dosi extra d’energia, el que estan fent és bloquejar la sensació de cansament i la fatiga, i així és com provoquen una sensació similar.

Sabent això, és interessant preguntar-se: llavors aquests refrescs serveixen per augmentar el rendiment esportiu? I serveixen per a recuperar-se després d’una activitat física intensa?

Anem a veure: els seus efectes estimulants exciten el nostre sistema nerviós i, tot i que sembla que prendre cafeïna ens pot ajudar a rendir més en la nostra pràctica esportiva (tan sols entre un 3% i un 7%), també provoquen efectes no desitjats com nerviosisme, insomni i augment del nivell d’activació posterior a l’activitat. Però d’altra banda també pot disminuir el rendiment perquè la cafeïna augmenta la pressió arterial i la freqüència cardíaca, i això es tradueix en que qui consumeix aquest tipus de begudes es cansa abans. Així que no sempre augmenta el rendiment esportiu, però sí que sempre pot provocar efectes no desitjats.

Si prenem aquests refrescs després d’una activitat física intensa pensant que ens pot fer bé, cal saber que la cafeïna és una substància diürètica (ens fa anar més al lavabo) i augmenta el risc de patir deshidratació.

Així, per a recuperar els líquids després de fer esport, el que podem fer és beure aigua o sucs de fruites (sense sucres afegits) o triar begudes per a esportistes fetes amb aquesta finalitat (i compte que no totes són el que semblen! Però d’això ja en parlarem en un altre post).