Però, els porros són millors que el tabac, no?

Potser us sona aquesta pregunta, a vegades anunciada com una afirmació categòrica: els porros són millors que el tabac!

Però, això és cert? Què es vol dir amb “millors”? I el més curiós, què es busca fent aquesta comparació?

Primer de tot, comparar drogues és una cosa més complicada del que sembla a primera vista. Realment, comparar-les és difícil. Les drogues entre elles tenen efectes diferents, funcionen diferent a l’organisme i tenen afectacions a la salut diferents per a la salut de les persones (i a més diferents segons la persona també!). Però en el cas d’aquestes dues, mentre que la nicotina és un estimulant que accelera certes funcions de l’organisme, el cànnabis és un psicoactiu que afecta (sobretot) a com funciona el cap. Els porros, simplificant, col·loquen ben diferent del tabac (que no es considera pas que col·loqui).

A més, a llarg termini el tabac té molts efectes físics (al cor, als pulmons, al sistema circulatori i un llarg etcètera) mentre que el cànnabis afecta sobretot a certes funcions cognitives (altre cop, al cap).

Sent que són tan diferents, potser aquesta comparació es fa perquè les dues substàncies es fumen (i els efectes sobre el sistema respiratori del fet de fumar són molt molt similars) perquè poc més en comú tenen. O be, sí… tenen en comú que quan es fumen porros també es fuma tabac.

Així que si algú fa aquesta afirmació volent dir que és millor fumar cànnabis que fumar tabac, en el fons s’està enganyant perquè amb els porros es fumen les dues coses alhora.

Llavors, tornem-hi… què es busca comparant?

A dia d’avui sabem que el tabac és una droga molt nociva i amb molts efectes negatius. Potser llavors qualsevol cosa que hi comparem, sembla que quedarà ben parada.

Però perquè no es compara els porros amb d’altres coses, com per exemple, amb escoltar música o prendre un suc de taronja? Què queda malament llavors? Què és millor?

Que el tabac sigui una droga molt nociva no fa que la resta de drogues no puguin ser-ho.