Segur que a vegades has pogut sentir la següent frase: “es culpa de l’alcohol”. Potser en els teus col·legues l’endemà d’una festa o en coneguts més grans quan expliquen batalletes, o fins i tot a alguna sèrie o pel·lícula.

Aquesta frase molt sovint s’utilitza com a excusa després d’haver actuat d’alguna manera i adonar-se’n que no s’ha actuat correctament: conflictes, baralles, comportaments incívics…

És veritat que l’alcohol desinhibeix, és a dir que fa que la gent que beu actuï molt sovint sense pensar-hi abans. Per tant, a l’actuar sense pensar massa les coses, pot fer que alguna gent tingui menys vergonya de ballar en públic o d’atrevir-se més a parlar amb gent, per posar alguns exemples. Com l’alcohol és un depressor i fa que certes funcions del cervell s’alterin, les persones tenen menys capacitat de regular-se a si mateixes.

Però de la mateixa manera que l’alcohol no fa que ningú balli millor, sinó només fa que a alguns els hi faci menys vergonya fer-ho, tampoc es és cert que l’alcohol posi violent, i per tant no provoca baralles, ni conflictes, ni comportaments incívics.

Si posar-se violent fos pel consum d’alcohol, tothom que en beu s’hi posaria no? Per tant si no tothom que beu se’n posa, potser és que no és cosa de l’alcohol, oi?

Si algú un cop beu es mostra violent, ara ja podem saber que no és qüestió de l’alcohol, sinó que té a veure amb altres coses. I que utilitza l’alcohol com mecanisme per a gestionar malestars que té (i que no està aprenent a gestionar d’una altra manera) o, potser, com a excusa.