Una de les frases més repetides en grups en què hi ha algú que consumeix cànnabis es que “el millor per a passar una pàl·lida és menjar una cosa dolça”.

Però això, és veritat o mentida?

Per veure si aquesta frase tan repetida és certa o no cal entendre què és una pàl·lida. El que es coneix com a pàl·lida o una blanca (o amb d’altres noms com un groc, un blancazo, un amarillo), que suposa l’efecte no desitjat de fumar porros que es dóna de forma més habitual, no és res més que una baixada de tensió (o hipotensió ortostàtica… vaja noms, eh! N’hi han més de curiosos al llarg d’aquest post!). El nom tècnic per referir-nos al que ens passa amb aquesta baixada de tensió és lipotímia.

Un dels efectes de la lipotímia, i d’aquí ve el nom popular, és que la gent es posa pàl·lida. Altres afectes poden ser la pèrdua del to muscular impedint estar dempeus o asseguda fins i tot, estar marejada o tenir nàusees, suar intensament, tenir tremolors, tenir els ulls vermells (injecció ocular!) o que s’assequi la boca (xerostomia!).

I quines coses es poden fer davant d’aquesta situació? El millor és apartar a la persona si estem en un espai molt concorregut o sorollós (si podem), a un ambient més relaxat. Llavors la persona s’ha d’estirar, o l’hem d’estirar nosaltres, i pujar-li una mica les cames (aquí sí li anirà bé ajuda aguantant-li els peus), fins a arribar a 45º. Si veiem que és possible que vomiti, li hauríem de posar el cap lleugerament de costat, per a que no s’ennuegui. Si les nàusees són molt fortes, posar-la de costat directament és també una bona idea. Un cop la persona comenci a trobar-se millor, hauria de beure aigua si ve de gust, o menjar alguna cosa. Però aquí ve el tema, menjar dolç o salat?

La pressió arterial puja abans menjant salat que menjant dolç. Per tant, pensar que menjar dolç és la millor manera és un mite. El que està passant no és que el cos hagi tingut una baixada de sucre (o glucosa!) i l’hagi de recuperar; la confusió sovint ve perquè amb una baixada de glucosa els símptomes són similars.

Tot i això, sí que es cert que beure una beguda ensucrada pot ser més ràpid que menjar salat, ja que el cos absorbeix abans un líquid que un sòlid.

Per tant, a partir d’ara, si teniu amics que habitualment consumeixen cànnabis i sempre porten alguna xocolatina o llaminadures a sobre, potser és el moment d’avisar-los que una bossa de fruits secs salats o una bossa de patates és un bon canvi.