N’haurem sentit a palar algun cop, del coma etílic, però a vegades costa saber ben bé què és i distingir-lo d’altres situacions, per a poder actuar amb rapidesa.

 

Per explicar-ho d’una forma senzilla i que s’entengui: l’alcohol és un depressor del sistema nerviós central i en grans quantitats (i/o consumit de manera molt ràpida) pot portar a un coma, i un coma pot portar a la mort.

 

Que l’alcohol deprimeix no vol dir que posa trist o trista, vol dir que totes les funcions vitals es van alentint cada cop més; la respiració es cada cop més lenta, va disminuint el nivell de consciència, el cor batega cada cop més a poc a poc… i així es pot arribar a aturar (el que seria una aturada cardio-respiratòria).

 

Distingir l’inici d’un coma etílic d’una gran borratxera que no passarà d’aquí, no sempre és fàcil. És important que procurem que una persona que està malament estigui acompanyada i no perdi la consciència; no ens referim a adormir-se, sinó a no reaccionar als estímuls (sacsejades, pessigades, etc.).

 

Si això passa, no ens angoixem i perdem la calma, estiguem alerta per reaccionar ràpidament! Davant d’un coma etílic cal anar a urgències o trucar (telèfon 112) de seguida perquè la situació és molt perillosa.

 

I si tenim dubtes, podem trucar al 061 CatSalut Respon (tot i que pensem que no és un telèfon d’emergències, que aquest és el 112) !

 

Si hem d’esperar que els serveis mèdics ens recullin, o mentre hi portem a la persona, posem-la en posició de seguretat lateral, ni boca amunt, ni boca avall, de costat (és molt fàcil, fixa’t en la imatge); tapem-la una miqueta, al alentir-se les funcions vitals, també baixa la temperatura corporal i segurament estarà passant fred; no la deixem sola i anem comprovant què tal respira. I anem pensant en trucar a la família; potser serà important que puguin reaccionar ràpidament, informar si hi ha alguna altra condició de salut que s’hagi de tenir en compte, recolzar-nos…

recovery-position